Градски площад

Агора или Форум? И двете понятия обозначават едно и също пространство – градския площад

Площадът е смисловият и функционален център на града, неговото сърце. През цялото съществуване на античния град Филипопол, неговият площад е на едно и също място.

Агората е гръцкият площад. Това понятие се запазва и използва от някои учени и до днес, понеже дълго време на територията на града се е използвал основно гръцки език.

Площадът е бил с правоъгълна форма още от своето създаване, такава тя остава и по време на римляните.

Разликата в двете понятия е по-скоро смислова. Агората е основно граждански площад, място на което са се провеждали пазари и други събирания, свързани с развитието на града. Докато по времето на Римската империя форумът е бил мястото, чрез което се е представяла мощта на римската власт.

Хипотезата за съществуване на храм, разположен на ареата на форума на Филипопол, е още едно потвърждение на казаното по-горе. Характерно за императорските форуми е наличието на храм, разположен в оста на движение и симетрия на площада. Това са били най-представителните пространства, с прецизно изработени детайли.

Така е било и във Филипопол. През II век Агората на града е преустроена. И тук, както на повечето места в Римската империя, е използван римо-коринтския ордер. Колоните, гредите и арките са изработени от мрамор. За градежа са използвани грижливо обработени каменни блокове - квадри, свързвани с бял хоросан.