Октавиан Август

Октавиан Август (лат.: Imperator Caesar Divi Filivs Avgvstvs). 
Роден в Рим.
Период на управление: 27 г. пр. Хр. - 14 г. сл. Хр.

„Нека ми бъде дадена възможност да закрепя държавата, здрава и невредима, на мястото й, и да събера плодовете на своите стремежи, прославяйки се като създател на най-доброто държавно устройство...”
Думи на Август в Светоний, Божественият Август, 28

Октавиан Август е първият римски император и създател на Юлиево-Клавдиевата династия. Той живее и управлява към края на Римската република и началото на Римската империя. Осиновен от Юлий Цезар, след неговата смърт Октавиан Август става основоположник на нов тип управление. Той възстановява реда в град Рим, който години наред е раздиран от междуособици и гражданска война. Едва на 18 години, бъдещият император получава отговорен пост в армията на своя чичо Юлий Цезар (майката на Октавиан Август е дъщеря на сестрата на Юлий Цезар). Далече от Рим, по време на поход в днешна Албания, Октавиан разбира за убийството на чичо си и за неговото завещание, в което той е определен за наследник.

След поредица от военни битки и ловки дипломатически ходове, през 27 г. Август е помолен от Сената на Рим да остане начело на Римската Република. Същата година той е удостоен с титлата Август (от лат. Augustus - „Възвишеният“). Така цели 41 години до смъртта си, Октавиан Август еднолично властва над завладените от Рим територии. С управлението му започва ера на относителен мир, известен като Римски мир (лат. Pax Romana). След изтощителните погранични и граждански войни, мирът в Средиземноморския свят се налага за повече от 2 века.

Октавиан Август и Филипопол
По време на управлението на Октавиан Август Филипопол се разраства и „слиза” в равнината под Трихълмието. Това е времето, в което се полага новата градоустройствена система на града - взаимнопресичащи се улици под прав ъгъл. От този период датира и първоначалното изграждане на градския площад – Агора.