Клавдий

Клавдий (лат.: Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus)
Роден в Лунгдунум, днешен Лион във Франция.
Период на управление: от 41 г. до 54 г.

Клавдий става император когато е на 50 години. Произхожда от римската аристокрация. Въпреки това години наред той е държан в изолация от римското общество. За съжаление това, с което най-често се свързва неговото име, са физическите му недъзи и бракът с Месалина, чието име е станало нарицателно за порочност и разврат.

Години наред имераторът се занимава с исторически изследвания, свързани с културата на етруските. В управлението си той се стреми да затвърди централизираната власт. Интересен факт е, че въпреки физическите си недъзи, точно Клавдий е императорът, под чиято власт към владенията на Римската империя се присъединяват още пет провинции.

Клавдий е известен и със своята строителна дейност. Някои от грандиозните му проекти са свързани с изграждането на два акведукта. Освен това той е подкрепил пресушаването на Фуцинското езеро (днес Лаго Фучино, Lago Fucino), като по този начин са осигурени нови земеделски земи. Това е било необходимо, за да се избегне недостигът на зърно и размириците, които биха последвали. Клавдий строи и едно от новите пристанища на Рим, в близост до Остия.

Клавдий и Филипопол
По време на управлението му, през 46 г., Тракия е обявена за римска провинция.