Нерон

Нерон, (лат.: Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus)
Роден в Анций, днес гр. Анцио в Италия.
Период на управление: от 54 г. до 68 г.

„Заех се Цезаре Нерон, да пиша по темата за милосърдието, за да изпълня донякъде ролята на огледало и тъй да те разкрия пред теб самия като човек, комуто е писано да открие най-великото удоволствие на света...”
Сенека, За милосърдието, I.1.

Нерон е син на последната съпруга на Клавдий, Агрипина. През 50 г. императорът осиновява малкия Луций Домиций Ахенобарб, който от този момент историята познава под името Нерон. Така, пренебрегвайки собствения си син от Месалина Британик, Клавдий осигурява на Нерон императорската власт.

Може би това е римският император, който е най-популярен и до днес. С неговото име са свързани редица филми, книги и различни истории свързани с жестокост, убийства, и оргии. Малко известно е обаче, че Нерон е бил почитател на изкуствата, а голямата му мечта е била да бъде актьор. Ученик е на Сенека, един от най-видните философи на епохата.

С неговото име се свързва и едно от най-трагичните събития за Рим - големият пожар от 64 г. Пожарът изпепелява 4 от районите на града, а останалите са значително разрушени. След това бедствие императорът започва строителството на своя дворец, известен като Златния дом.

Нерон и Филипопол
Слабо известен факт е, че Нерон започва прокарването на нови пътища, изградени по римски стандарт, в територията на новите провинции Мизия и Тракия. По земите на днешна България са преминавали важни римски артерии - например Диагоналния път, свързващ Виндобона (дн. Виена), Филипопол и Бизантион (дн. Истанбул). От значение е бил пътят, свързващ долнодунавската граница на Римската империя в близост до Ескус (дн. с. Гиген, Плевенско) и провинция Тракия при Филипопол.