Веспасиан

Веспасиан, (лат.: Titus Flavius Vespasianus)
Роден във Фалакринум, днес гр. Фалакрина в Италия.
Период на управление: от 69 г. до 79 г.
Основоположник на династията на Флавиите.

„За разлика от своите предшественици, той единствен бе променен към по-добро от императорския си пост.”
Тацит, Истории, I. 50.

За разлика от представителите на Юлиево-Клавдиевата династия, Веспасиан не е с благородно римско потекло. Ранната служба при различни владетели му помага да опознае цялата Римска империя. Изградил кариерата си като военен, на 1 юли 69 г. префектът на Египет го обявява за император. По това време, след смъртта на Нерон, в Рим последователно се сменят трима императори. В момента, в който зад Веспасиан застават всички войски от източните провинции, действащият император Вителий е отстранен от власт. През октомври същата година Сенатът провъзгласява Веспасиан за легитимен владетел на Римската империя. Управлението му се слави със справедливост и милосърдие.

Интересно е да се знае, че именно Веспасиан, чрез издаден декрет още през 69 г. създава гр. Нове, днес гр. Свищов. На това място е седалището на верния VIII Августов легион, преименуван по-късно на I Италийски. Императорът отрежда 44 хектара за новия град. Пак при неговото управление е основана и колонията за ветерани в Деултум, днес гр. Дебелт, България. Веспасиан е известен и с това, че по негово време започва строителството на най-известната сграда в Рим, т. нар. Колизеум (името Колизеум идва от латински език - Colosseum, поради факта, че дълго време на това място е била поставена огромна статуя на Нерон). Добре е да се знае, че истинското име на арената е Амфитеатър на Флавиите.

Веспасиан и Филипопол
По време на управлението на Веспасиан се преустройва форума на Филипопол. Към северната страна на ареята е бил изграден храм в чест на императора. Поради мащабните преустройства, извършени от Флавиите, градът получава епитета Флавия Филипополис. По това време се реализира и уличната система от карди и декумани, която е замислена още при Август.

Бюст на Веспасиан, Национален римски музей, Рим / В. Панджарова