Каракала

Каракала (лат.: Lucius Septimius Bassianus)
Роден в Лугдунум, днес гр. Лион, Франция.
Период на управление : от 211г. до 217  г.

„Беше зъл и по-брутален дори от жестокия си баща. Обичаше да си похапва и беше пристрастен към виното, мразен в собствения си дом и ненавиждан от всички лагери, освен от преторианската гвардия...”
История Августа, Животът на Каракала, IX.

Интересен и малко известен факт е произходът на името, с което е известен император Каракала. Както Калигула става известен в историята с името си на обувка, „каракала” пък е наименование на дреха. Така наречения „каракал” е плътно прилепнал към тялото плащ с качулка. Дрехата е изработена от парченца плат и стига до глезените. Тази наметка е била любима на императора толкова, че той избира названието й за свое прозвище.

Каракала остава верен на съвета на баща си, Септимий Север, да се държи добре с войската и да я толерира. Той увеличава заплатите на войниците, а по време на дългите обиколки из земите на Империята той ходи пеш, вместо с колесница и яде от простата храна заедно с войниците си. Неговото управление са слави с предпочитание към зрелищата - игри и боеве с животни, пищни церемонии и ритуали. Историците твърдят, че императорът се отъждествявал с Александър Македонски.

Каракала и Филипопол
В първите месеци на 213 г. Каракала потегля на голяма обиколка из своите владения. През същата година войската му бележи големи успехи на рейнската граница. През следващата година Каракала се отправя към Мала Азия, като по пътя си посещава провинциите Дакия и Тракия. Според епиграфските и нумизматични паметници, на стадиона във Филипопол периодично са се организирали Питийски игри, по подобие на тези в Гърция. Във връзка с посещението на император Каракала през 214 г. игрите били наречени Александрийски – на името на неговия идол Александър Велики.

Бюст на Каракала, Национален римски музей  / В. Панджарова