Елагабал

Елагабал (Elagabalus), (лат.: Marcus Aurelius Antoninus Augustus)
Роден в Емеса, днес гр. Хомс в Сирия
Период на управление: от 218 до 222 г.

„Той беше тъй отвратителен с живота, характера и безкрайната си порочност, че сенатът изтри от архивите дори името му.”
История Августа, Животът на Елагабал, XXIII.

Елагабал или Хелиогабал е кръстен на едноименното древносемитско божество. Той е роднина на Северите по майчина линия. Юлия Домна, леля на младия император, е съпруга на Септимий Север, майка на Каракала и дъщеря на върховния жрец на култа към Ел-Габал. Императорът принадлежи към този род от Емеса и е потомствен жрец на култа към божеството.

Един от най-противоречивите римски императори, Елагабал е популярен със своите сексуални капризи и екзотични за римските обичаи религиозни ритуали. Цялото му управление е белязано с поредица от бунтове и конфликти. За да стигне до Рим и поеме управлението на Империята, на Елгабал му е необходима една година. В този период той провежда триумфално пътуване из провинциите, придружено от пищни тържества. Шествието минава през Мала Азия, Тракия и Гърция.

Елагабал и Филипопол
През 218 г. император Елагабал е на императорска визита във Филипопол. Тя е по време на традиционните за града спортни игри. В чест на владетеля те са наречени Кендрисийски, като едновременно с това се отдава почит и на основния бог, покровител на града - Аполон Кендрисийски. За да отбележи събитието, монетарницата на Филипопол сече специални монети с лика на властващия император и с образи от спортни състезания, провеждани на стадиона. Игрите били организирани от Общото събрание на провинция Тракия.