Траян Деций

Траян Деций (лат.: Gaius Messius Quintus Traianus Decius)
Роден в Будалия, днес с. Мартинци, Сърбия.
Период на управление: от 249 г. до 251 г.

“... Дециите преследваха варвари отвъд Дунава и след две години на власт загинаха от предателство в Абрит. Но мнозина разказват, че синът паднал в битка, когато повел прекалено дръзко атаката; бащата обаче твърдо заявил, че загубата на един войник няма значение за него. Ето защо продължил войната и по същия начин загинал в бой.“
Аврелий Виктор, Книга на Цезарите, 29

Траян Деций е един от дългата поредица римски императори, управлявали през III век. Той е първият, чийто произход е от Балканите. Деций приема името Траян в чест на великия император, за да възобнови неговия морал и достойнство. 

Деций Траян и синът му Херений Етруск са първите императори, убити в битка от чуждоземен враг. В битката с готите при Абритус (днес гр. Разград) през 251 г. загинал първо синът, а после и бащата. Повод за този поход било поредното навлизане на готските племена в земите на Империята. Прекосявайки Дунав, те се предвижили бързо към Тракия и обсадили Филипопол.

Траян Деций и Филипопол
Императорът печели голяма победа над готите в района на Никополис ад Иструм. След това, поемайки на юг към Августа Траяна (днешната Стара Загора), разбира, че Филипопол е обсаден. Траян Деций се обръща с прочувствено писмо до жителите на Филипопол, прочетено на стадиона, в което ги съветва да не предприемат опасни действия на самоотбрана, а да изчакат неговата помощ. За съжаление неговата армия е разбита при Августа Траяна, а Филипопол - ограбен и разрушен.

Бюст на Траян Деций, Капитолийски музеи, Рим / В. Панджарова