Гърция

Гортин, о. Крит
Стадионът е открит случайно, при проучвания в близост до гимназиона. В момента около две трети от пистата на стадиона е с овощни насъждения, които следват очертанията на руината. Размерите му са: дължина 375 м, широчина 50 м. По време на Римската империя единият му край става полукръгъл, типично за римските циркуси.

Никополис, Епир
Градът Никополис е основан от Октавиан Август в чест на победата му над Марк Антоний. На това място Октавиан започва провеждане на военни игри. Това личи и от формата на циркуса-хиподром. Заоблените краища са доказателство за провеждането на игри и състезания с коне и квадриги. Днес очертанията на стадиона са видими. Размерите му са: дължина 215 м, широчина 20 м.

Делфи
Античният стадион в Делфи е прототип на стадиона в Пловдив. Той е част от светилището на Аполон. Разположен е на най-високото място, северозападно от театъра. Стадионът е построен през V век пр. Хр. На него са се провеждали игрите в чест на жрицата Пития и Аполон. Главната му ос е североизток-югозапад. Дължината на пистата е 178 метра, а ширината му е 25,50 метра. В източния му край има останки от четири големи стълба, които са поддържали 3 арки, оформящи парадния вход за състезателите. На средните два стълба е имало ниши за разполагане на статуи. Специално оформени мраморни плочи обозначават стартовата линия (афезис), намираща се на няколко метра от парадния вход. В западния край съоръжението има полукръгъл завършек (сфендона), създаден за по-лесна промяна на посоката на движение на състезателите. По протежение на стадиона има каменни седалки, които в северния край са 12 реда и са разположени по естествения наклон, а в южния са 6 реда, върху каменна конструкция. От северната страна има и специални места (проедрий) за съдиите и важните зрители. Съоръжението е събирало до 7000 души. Стадионът в Делфи е добре запазен и е една от забележителностите, с които е известно това място.

Епидавър
Стадионът в Епидавър е част от светилището, посветено на Аполон. На това място са открити руините на Асклепион – лечебен комплекс, посветен на Асклепий. По-голямата част от постройките са датирани от V – lV век пр. Хр., въпреки че има данни за по-ранни строежи от Микенския период, както и за по-късни, направени от римляните. Предполага се, че стадионът датира от lV век пр. Хр. На него са се провеждали състезанията, посветени на Асклепий. Стадионът има правоъгълна форма. Пистата е с размери 180 метра дължина и около 22 метра ширина. За разполагането на седалките му е използван естествения наклон на терена. Днес могат да се видят пистата и част от местата за сядане.

Вижте по-голяма карта