Испания

Калагурис (днес Калаора)
Стадионът се намира на северозапад от града. Ориентацията му е северозапад-югозапад, приблизително успоредна на крепостната стена. Размерите му са около 400 метра дължина и 75 метра ширина. Няма точни данни за датата, в която е построен.

Кордуба (днес Кордоба)
През 1990 г. са открити руините на античния стадион в градините на църквата "Сан Пабло". По време на разкопките през 1992-1999 г. е открита северната му част.

Повече информация може да се намери тук.

Емерита Августа (днес Мерида)
Римският стадион в Мерида е оформен по образец на Circus Maximus в Рим. Той е дълъг над 400 м и широк 96 м. Той е приемал над 30 хил. зрители. Не е постигнато единно мнение относно датирането му. Най-вероятно е построен през 20 г. пр. Хр. и открит тридесет години по-късно.

Повече информация може да се намери тук.

Сагунтум (днес Сагунте)
Стадионът се е намирал в северната част на древния град. Простирал се e на равно поле, успоредно на брега на река Palancia, ориентиран приблизително изток-запад. Дължината му приблизително е 354 метра, а широчината – 74 м. Много малка част от структурата на съоръжението е видима днес.

Тарако (днес Тарагона)
Стадионът е построен най-вероятно по времето на император Домициан през l в. сл. Хр. Има сведения за използването му до V в.сл. Хр. Построен е на необичайно за размерите си място – в пределите на крепостните стени на града, в близост до комициума.  Дължината му е 325 метра, а широчината – 105-115 метра. Капацитетът му е 25 хиляди зрители.

Повече информация може да се намери тук и тук.

Толетум (днес Толедо)
Стадионът се е намирал северно от древния град, извън пределите на крепостната му стена. Ориентиран е приблизително североизток-югозапад. Дължината на стадиона е 423 метра, а широчината му – около 82. Съоръжението е добре запазено и части от руините му са експонирани и отворени за посещение.

Вижте по-голяма карта