Траян

Траян,  пълно име на латински: Marcus Ulpius Traianus
Роден в Италика, днес в близост до руините на античния град се намира гр. Севиля, Испания.
Период на управление: от 98 г. до 117 г.

„Във връзките си с народа той проявяваше добродушие, а в отношенията си със сената – достойнство, тъй че всички го обичаха и никой не се боеше от него освен враговете.”
Дион Касий, LXVII.15.

Траян е първият римски император, който не е с италийски произход. Роден е в земите на днешна Испания, а през 97 г. е осиновен от Нерва. До момента на обявяването му за император Траян има богата кариера на военен. Дори вече провъзгласен за владетел на Империята, след смъртта на Нерва, Траян не се завръща в Рим. Преди това той прави продължителна обиколка около своята провинция, след това на север, по границите на Империята, до реките Рейн и Дунав. Траян е особено притеснен за Дунавския лимес. Освен нападенията на даките, това е мястото където са струпани легионите, верни на Домициан. Те били разположени в Ескус (с. Гиген, Плевенско), Нове (близо до гр. Свищов) и Дуросторум (гр. Силистра) – антични градове, чиито руини днес са на територията на България. Неговото посещение там обаче успява да сплоти и обедини легионите около новия владетел.

През 105 г. Траян побеждава даките и създава нова римска провинция Дакия. Това е период, през който императорът създава много нови градове, отново по земите на днешна България. Днес те са известни като „Градовете на победата”. Това са: Никополис ад Иструм (с. Никюп, Търновско), Марцианополис (гр. Девня), Анхиалос (гр. Поморие), Августа Траяна (гр. Стара Загора), Улпия Сердика (гр. София), Пауталия (гр. Кюстендил), Никополис ад Нестум (с. Гърмен, Гоце Делчевско).

Благодарение на златото на  даките, както и стопанисването и ползването на завладените златни и сребърни рудници, състоянието на римската хазна се подобрява значително. Това дава възможност на император Траян да започне мащабна строителна кампания и в пределите на град Рим. През този период се строят пътища, акведукти, ново пристанище в Остия и разбира се множество обществени сгради. Пазарите на Траян и Траяновият форум са постройките,  които впечатляват и днес с великолепието и конструктивните си нововъведения. Траяновата колона, с изящните си барелефи, е символ на неговото управление. А разширеният и модернизиран от Траян Голям цирк на Рим (Circus Maximus), събирал римското множество, е мястото, където и днес се събират италианските футболните запалянковци. Във всички сгради и съоръжени, създадени от Траян, се наблюдава класически римо-коринтски стил, доведен до съвършенство по отношение на пропорции, декорация и детайл.

Траян и Филипопол
Филипопол достига разцвет по време на управлението на Антонините. Централният градски площад – Агората, е преустроен. В този период, на Форума на Филипопол, за първи път по днешните български земи, е използван римо-коринтския ордер. Променено е нивото на ареята, амбулациото на магазините. Начинът на градеж е прецизен и най-важно - използван е бяло-сивкав хоросанов разтвор. Това е характерно за значимите римски градове. Обикновено по-голямата част от римските постройки, открити по нашите земи, са с розов хоросан, заради счукана в него тухла. Най-значимата сграда обаче, построена във Филипопол по време управлението на Траян, е театърът.