Начало / Античният стадион на Филипопол / Триизмерна виртуална разходка

Триизмерна виртуална разходка

Виртуалната разходка в античния стадион представя една хипотеза (триизмерна реконструкция) как вероятно e изглеждало това съоръжение при неговото построяване - в началото на II век при император Адриан.

Пистата на античния стадион е трислойна с хоросанова замазка, което не е характерно за оформлението на повечето стадиони. Дължината й е един римски стадий, което се равнява на 600 римски стъпки или приблизително 230 метра. Пистата завършва с полукръг, наречен сфендона. Сравнително малката й ширина от приблизително 32 метра е основание да се смята, че на стадиона във Филипопол не са били организирани надбягвания с колесници.

На пл. Каменица в Пловдив е разкрит главният, южен вход на Античния стадион. Входът е оформен от зидани пилони с мраморни релефи, които днес могат да се видят в Регионалния археологически музей в Пловдив. Изобразени са бюстове на Хермес (херми) с поставени над тях наградни вази с палмови клончета, а до тях – лъвската кожа, боздугана и колчана със стрели на Херакъл.

Виртуална разходка

Ако искате да разгледате Античният стадион на Филипопол - във вида, в който е бил след построяването му, вижте виртуалната разходка. За целта е необходимо да имате инсталиран QuickTime Player.