Начало / Новини и събития / Новини / Стартира работата на терен по проекта за Античния стадион

Стартира работата на терен по проекта за Античния стадион

25.02.2010

"Със старта на дейностите по геодезическото и фотограметрично заснемане бе поставено началото на работата на терен по проекта за възраждането на Античния Стадион в Пловдив. По този начин можем да покажем, че всички опасения за забавяне на проекта вече са несъстоятелни", заяви областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев.

Геодезическото заснемане и фотограметрията ще се използват като изходни данни за последващия технически проект, чиято процедура вече е започнала. Областният управител на Пловдив Иван Тотев успокои и художниците, които излагат своите картини в района на Римския стадион, че фактическата строителна работа ще започне около септември месец и че до тогава той няма намерения творците да бъдат премествани от горното ниво. На място на журналистите бяха запознати идеите на проекта за ревитализацията на Античния стадион. Стана ясно, че ще бъде експонирана част от стадиона, показано бе мястото, където ще се намира асансьора за трудноподвижни хора.

"Това е може би най-запазеният римски стадион в Европа. Единствените аналози, които могат да бъдат намерени, са в Северна Африка, но те не са в урбанизирана среда, както е в Пловдив, включително и в Рим", обясни инж. Иван Тотев. "Най-уникалното в нашия град е, че той е израствал върху стадиона и посоката на самата главна улица копира точно това, което е било преди 2000 години. Ще експонираме едната част със средствата от проекта на норвежкото правителство на стойност 900 000 евро. Така, че ще имаме една възможност да покажем нещо, което 25 години е било скрито от погледите и стои заровено, като го направим привлекателен център. Мястото попада и в самия маршрут, който всеки един турист трябва да премина в Пловдив – като започнем от Форума, като мине през Стадиона и продължи към Стария град и Небет тепе", заяви инж. Тотев.

Посещение на Античния стадион при започване на работата по обекта / Областна Администрация - Пловдив