Начало / Новини и събития / Новини / Проектът за Античния стадион – повод за първата визита на министър Дончев в Пловдив

Проектът за Античния стадион – повод за първата визита на министър Дончев в Пловдив

15.04.2010

Проектът „Античният стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване” бе конкретният повод за първото посещение в Пловдив на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев по покана на областния управител инж. Иван Тотев.

"Като дизайн, като намерение това е един чудесен проект, който трябва да направим всичко възможно да се реализира. Има временно забавяне по независещи от Областната администрация причини", обясни министър Дончев. Той допълни, че за съжаление областните администрации, които са второстепенни разпоредители на бюджетни средства, нямат достатъчен финансов ресурс да авансират всички дейности.

"Специално, говорейки за финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, тук беше направено много за отпадане на предусловието за отпускане на авансови плащания. Има някои други въпроси, свързани със съвместните усилия, които трябва да бъдат положени от всички партньори. Тук съм, за да направим необходимото в оперативен партньорски формат този проект да бъде изпълнен, защото той е един важен проект за Пловдив", заяви на министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

"Големите проекти в Пловдив не могат да се случат без помощта на съответните държавни институции, така че гледаме с надежда към тази среща с министър Дончев. Ние вече имахме една такава среща в София и съм изключително доволен от това, което коментирахме за Античния стадион и се надявам да продължим в тази посока разговорите", заяви от своя страна инж. Иван Тотев.

"В Пловдивска област се реализират или са приключили 190 проекта по различни европейски програми, което е впечатляваща цифра. Това са проекти, осъществявани от широк кръг юридически лица общини, фирми, неправителствени организации", съобщи още Томислав Дончев.

На срещата в областна администрация присъстваха кметът на Пловдив Славчо Атанасов и заместник-кметът по "Европейски политики, проекти и международно сътрудничество" Ганчо Колаксъзов.

По-късно областният управител инж. Иван Тотев и Томислав Дончев разгледаха Античния стадион, както и експонираните в търговски център на главната пешеходна улица находки. Министър Дончев заяви подкрепата си за реализирането на бъдещ музей под главната улица на Пловдив.