21.06.2011

Областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев прие посланиците на Норвегия Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн и на Гърция Н. Пр. г-жа Данаи-Магдалини Куманаку. Основна тема на разговорите бе напредъка по проекта „Античният стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване”, който се финасира с безвъзмездната финансова помощ на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Европейския финансов механизъм.

"Реализацията на този важен за Пловдив проект се осъществява в срок, напредъкът е голям и има с какво да се похвалим" – с тези думи инж. Иван Тотев откри срещата на двете посланички с екипа за управление на проекта. Той още веднъж подчерта държавната подкрепа за осъществяването му. "Този проект е един от малкото, за които Министерски съвет отпусна целево средства за оперативни и авансови плащания, което още веднъж показва волята за реализирането му", допълни областният управител инж. Иван Тотев.

Ръководителят на екипа Емилия Петрова направи презентация за развитието и напредъка на проекта, както и за предстоящите за решаване задачи. С техническия проект гостите бяха запознати на мястото на обекта от архитект Румяна Пройкова – член на екипа, изготвил работния проект. На срещата присъстваха още първият секретар на посолството на Гърция в София Михалис Гавриилидис и Аделина Везенкова – представител на Националното координационно звено в Министерски съвет.

"Очаквам с нетърпение официалното откриване на обновения Античен стадион на Пловдив. Впечатлена съм от това, което се прави, както и от личния ангажимент на областния управител Иван Тотев", заяви посланикът на Норвегия Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн. "Радвам се и на силното партньорство между българската и норвежката страна. Разговарях с представителите от Норвежкия директорат за културно наследство, които бяха на посещение в града ви в началото на юни и те бяха много впечатлени от видяното", допълни още Нейно Превъзходителство.

Областният управител инж. Иван Тотев и посланик Скарстейн разговаряха още за новите програми, финансирани от Европейското икономическо пространство до 2014-та година и за възможностите Пловдив да кандидатства по тях. Стана ясно, че Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ще предоставят безвъзмездно почти 127 милиона евро за страната ни. С тези средства ще бъдат финансирани както проекти, свързани с културното наследство, така и такива, свързани с биоразнообразие, социалния сектор и други.

Всички Новини | Всички Събития | Всички Обучение | RSS