01.10.2010

Проектът „Античният стадион на Филопопол - опазване, рехабилитация и градско обновяване" бе представен на "Архитектурен форум Пловдив 2010".

"Архитектурата възпитава обществото как да възприема, разбира, съхранява и създава красотата на окръжаващата го среда". Това бе водещото мото на Архитектурен форум Пловдив 2010 г., проведен от 20 до 30 септември на централния площад в града.

Инициативата на регионалните структури на Камарата и Съюза на архитектите в България (КАБ и САБ) се проведе за първи път в рамките на Есенния салон на изкуствата. Изложбата бе част от отбелязването на 45-годишнината от създаването на Съюза на архитектите в България. Откриването на форума предизвика интереса на стотици хора от бранша, представители на местната власт, журналисти и граждани.

В съпричастност с идеята на организаторите, че обществеността трябва да се запознае с проектите за бъдещите строежи в града под тепетата, за да започнем да говорим заедно за Пловдив - неговото минало, неговото днес и утре, във форума се включи и екипът на проект BG 0041 „Античният стадион на Филопопол - опазване, рехабилитация и градско обновяване”.

В пространството между градската градина и Централната поща бяха изложени експонираните в 150 табла - 252 проекта, 125 от които за Пловдив. Сред експонатите бяха представени разработки на архитекти от цялата страна, както и на студенти в наши и чужди висши училища по архитектура.

Проектът „Ревитализация на Античния стадион - Пловдив” бе представен с табло, изготвено и представено от авторския колектив с ръководител проф. арх. Тодор Кръстев.

Обсъжда се и възможността проектите, участвали в Архитектурен форум Пловдив 2010, да бъдат събрани в каталог, в който те да са подредени по азбучен ред по имената на авторите им. Проектът за Античния стадион ще бъде под номер 128.

Идеята е изложбата да бъде пътуваща, за да могат повече колеги да я видят, казва арх. Стоянова. Така развитието на града ще бъде представено от друга гледна точка, смятат още организаторите на форума.

Всички Новини | Всички Събития | Всички Обучение | RSS