29.04.2012

Благодарение на проекта на Областна администрация Пловдив, един от най-знаковите културни обекти на града, става достъпен за посетители.

"Искам да пожелая на пловдивчани да пазим и обновяваме нашия град, както и да печелим още проекти като този, който ни позволява да се радваме на реновирания Античен стадион на Филипопол", това каза при откриването Областният управител г-н Здравко Димитров.

Официални гости на събитието бяха Бойко Борисов - министър-председател на Република България, Н. Пр. Тове Скарстейн -посланик на Кралство Норвегия, Симеон Дянков - вицепремиер и министър на финансите,  Делян Добрев - министър на икономиката, енергетиката и туризма, Томислав Дончев-министър по управление на европейските фондове, Свилен Нейков - министър на физическото възпитание и спорта.

"Това е един чудесен проект и смятам, че Античният стадион е станал много хубав. Той изпъква и ни дава основание да продължаваме да инвестираме в Пловдив и неговото културно-историческо наследство." – заяви Бойко Борисов по време на официалното откриване.

Откриването на реновирания античен стадион събра над 100 официални гости, сред които представители на държавните институции, областната и общинска администрации, академичната общност, бизнеса, творци, културтрегери и медии. Специално за гостите на събитието, екипът на арт трупата СИЛА представи кратка възстановка на античен ритуал загадаене по огън и полет на гълъби, който изгради своеобразен мост между Античността и съвремието.

Проектът "Aнтичният стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване" е стартиран през 2009 г. от Областна администрация Пловдив и след тригодишна реконструкция възражда античния стадион за нов живот като част от културното наследство на града. Проектът е реализиран с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Пловдивчани и гостите на града вече могат свободно да посещават културната ценност, където ще имат възможност да научат повече за историята на стадиона и античния Филипопол в специално изградения мултимедиен презентационен център. Стадионът е снабден и с асансьор и рампа за хора в неравностойно положение. Партньор в реализирането на проекта е Норвежкият директорат за културно наследство – държавна организация за управление на културното наследство в Норвегия и в международен план, чието сътрудничество обхваща държави в Европа, Азия и Африка. Останалите партньори по проекта са Община Пловдив и Асоциация за културен туризъм.

Стадионът е изграден в началото на ІІ век при император Адриан. Със своите размери от около 240 метра дължина и 30 метра широчина, съоръжението е побирало около 30 000 зрители. Тук периодично са се организирали Питийски игри, по подобие на тези в Гърция. По-късно игрите били наречени Александрийски и Кендрисийски. Атлетическите надпревари били съпътствани и от музикални, поетически и артистични състезания.

Всички Новини | Всички Събития | Всички Обучение | RSS